Taler/Preken 10.jan 2021 - 2. søndag i åpenbaringstiden

Preken 10.jan 2021 - 2. søndag i åpenbaringstiden

Lindeløv, Bjarne
10.01.2021
Lesetekster: 2 Mos 1,22–2,10 Ef 1,7–12 Prekentekst: Mark 1, 3-11

Mark 1, 3-11 Døperen Johannes står frem

3  En røst roper i ødemarken:       Rydd Herrens vei,gjør hans stier rette!
4 Slik sto døperen Johannes fram i ødemarken og forkynte en omvendelsesdåp som ga tilgivelse for syndene.  
5 Fra hele Judea og Jerusalem dro alle ut til ham. De bekjente syndene sine og ble døpt av ham i Jordanelven.  
6 Johannes gikk kledd i en kappe av kamelhår og hadde et lærbelte om livet, og han levde av gresshopper og villhonning.  
7 Han forkynte: «Det kommer en etter meg som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å bøye meg ned og løse sandalremmen hans.  
8 Jeg har døpt dere med vann, men han skal døpe dere med Den hellige ånd.»
9 På den tiden kom Jesus fra Nasaret i Galilea og ble døpt i Jordan av Johannes.
10 Straks han steg opp av vannet, så han himmelen dele seg, og han så Ånden komme ned over seg som en due.
11 Og det lød en røst fra himmelen: «Du er min Sønn, den elskede, i deg har jeg min glede.»

I dagens evangelium hører vi hvordan Johannes døperen døper Jesus. Johannes var en predikant som hadde en stor følge- og tilhørerskare. Han talte til israelittene at de måtte venne om, at de måtte venne seg fra deres synd og mange mennesker lodd seg døpe av Johannes med en dåp av vann. Vann var symbolet for: «Jeg har erkjent at jeg har gjort noen feil, og jeg har erkjent at jeg er en synder. Jeg vill endre meg og vanske meg ren»
Johannes forkynte til alle som han døpte at det etter ham ville komme en som var mye større enn ham selv. En som skulle døpe mennesker med den hellige ånd. Også Jesus lodd seg døpe av Johannes. Dette selvom det ikke var nødvendig for ham fordi han jo var uten synd. Men Jesus ville gjøre seg ett med oss. I det sammen som Jesus ble døpt kom den hellige Ånd over ham. Fra dette tidspunkt begynte Jesus sitt offentlige virke. 
Hva betyr dette evangelium for oss? Vi kristne mottar i dåpen den hellige Ånd. Vi blir i dåpen innviet til å være prester og konger. Jesus gir oss visshet om at han allerede har betalt prisen for vår synder. Han vasker oss rene. I dåpen får vi av Gud en slags usynlig stempel påtrykt oss. Dette stempel er vår inngangsbillett til det virkelige livet.
Den hellige Ånd er den som bevirker troen i oss, som gjør at vi erkjenner vår synd, den som ansporer oss til kjærlighetens gjerninger. Den som trøster oss og tar oss til seg. Den som lar oss merke kjærligheten fra Gud og som gir oss hjelp til å leve ut vårt kristne liv. 
Siden vår dåp lever Guds Ånd i oss. Men også synden som skiller oss fra vår skaper lever i oss. Derfor er det også viktig å leve aktivt i vår dåpspakt. Vi kan sammenligne dåpen med en blankosjekk som vi mottar av Gud. Men for mennesket, for oss er det livsviktig at vi også innløser den. For dåpsløftet er alltid tilgjengelig for oss og alltid like reell. På samme måte som Johannes dåpen var en dåp til omvendelse som krevde handling, så forutsetter også Jesus dåp handling, nemlig at vi tar imot Jesus og gjør bruk av den gave han gir oss. Dette betyr omvendelse for oss. Ethvert menneske synder. Det gjør vi i tanker, i ord og i handlinger. Dette såre andre mennesker, men det såre også oss selv. For enhver synd skiller oss fra Gud. 
For mange mennesker er synd ikke noe de forholder seg til. De mener at de er ganske gode i seg med sine handlinger og hvordan presentere seg. Men denne selvrettferdighet forblender deres hjerter fra Guds kjærlighet. Gud skapt oss til å kunne motta betingelsesløs kjærlighet, og å gi denne kjærligheten videre til vår neste. Det er kun Gud som kan gi oss denne kjærligheten og vi kan ikke gi noe videre som vi ikke har. Kun om vi begynner å vedkjenne oss og ta imot Guds kjærligheten for våre egne liv, bliver vi i stand til å gi denne kjærlighet videre.
Beslutter vi oss å tiltro Gud våre liv. Gir vi HAM første plassen i våre liv da vender vi om. Dette er omvendelse! Er du usikker på hvem eller hva som inntar førsteplassen i ditt liv så se på hva eller hvem du bruker mest tid med?
Det handler ikke om som vi ser i reklamen om å følge ditt hjerte. For dette betyr: Gjør det du har lyst til og det uavhengig av om det er riktig eller falskt. Mer handler det om å binde våre hjerter. Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet går ut fra det. Ordspråkene 4,23
Jesus vil vise oss at rekkefølgen for hvem vi setter først i livene våre ikke er likegyldig. Han vil gjenopprette oss og sette oss i det rette forhold til ham. For oss gjelder det om å invitere ham inn i livet slik at vi gir ham mulighet for å gjenopprette oss. Vi må gi Guds kjærlighets plass i våre liv. Derfor betyr det å venne om å sette Gud på den riktige plass, rett der hvor vi ser han og tar imot hans forsoningsverk og frelse i ditt og mitt liv.
Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd som var og er og blir én sann Gud fra evighet og til evighet. Amen
 

 

Powered by Cornerstone