Taler/Andakt 24.des 2020 - Julaften

Andakt 24.des 2020 - Julaften

Nordkil, Anne
24.12.2020
Juleevangeliet Luk 2, 1-20

1 – Film fra Lukas 1-2
2 – Juleevangeliet Luk 2, 1-20

Så fint å se dere alle sammen. Takk for at du tar deg tid til å søke kirkerommet, ta med julens budskap som en del av julefeiringen.


Gaven som gir og gir 
Disse ordene var overskrift på side 2 i Avisa Nordland sist lørdag. 
Ifølge avisa er det flere kjennetegn på gaven som gir og gir. 
- suveren
- Knuser rekord etter rekord 
- Elsket av og hylles av hele folket
- Alle vil snakke om hvor imponerte de er
- Merkevare
- Underholdende

- Noe vi er stolte av og får God-følelsen av – noe vi kan heie på, juble med de som får det til, gir fellesskapsfølelse. 
Ordne var myntet på et visst fotballag, men tanken som traff meg er at Gaven som gir og gir handler om jula og den store gaven vi har fått.
Og sånn jeg ser det er de fleste disse ordene som er nevnt, like brukbare om vi hadde sagt det om Jesus. Gaven som gir og gir. 

Ja, for Jesus må vel være den virkelige gaven. Selv etter 2000 år er Jesus like aktuell. Han er ikke bare gaven som dukker opp hver jul som et nyfødt barn i en stall. Nei, han kom for å snu opp ned på verden, sånn som vi så i filmen. Han kom med noe nytt. Og kommer med noe nytt hele tiden. Mange av oss som er her kan bekrefte at livet med Jesus byr stadig på nye erfaringer om hans nærvær, hans nåde og fred, og at livet med Jesus er et rikt og godt liv. 

I år har mange av oss pyntet ute og inne med ekstra mye lys – for å skape håp i en vanskelig tid. Det er koselig og fint med alt dette som lyser opp litt ekstra. Det gir en følelse av fellesskap og håp om noe bedre. Alle lysene og stemningen gir likevel bare kortvarig glede og håp. Og vi håper på en vaksine for å unngå sykdom. Vi har mange kortvarige håp og det er viktig å ha noe å se fram mot, noe som kan gi oss litt trygghet. 

Vi som kjenner Jesus vet at det som gir en fred som varer og håp for livet og evigheten, det får vi hos Jesus. Ved å ha han som Herre og Frelser, og la han være en del av vår hverdag. Det er viktig og riktig å feire han som det nyfødte barnet i Betlehem, men i tillegg -  ta med i feiringen det livet han levde. Den døden han døde, at han sto opp og at han for opp til himmelen, gir håp om evig liv. 

Gaven som gir og gir er Jesus – For at vi skal få del i gaven må vi ta imot den, og for at gaven skal få gi og gi, må vi ta imot på nytt og på nytt. La den beste julegaven være det som gir fred i hjertet og lys på veien din. La Jesus være den gaven som gir og gir, både nå i jula og ellers i året. Husk at den gaven blir ikke oppbrukt, men du får heller ikke glede av den hvis du ikke tar imot av det som gis.

I en nydelig julesalme, synger vi: «Akk, kom, jeg opp vil lukke, mitt hjerte og mitt sinn. Og full av lengsel sukke, kom Jesus dog herinn. – og hør videre – «det er ei fremmed bolig – du har jo selv den kjøpt». La du merke til det? Jesus har allerede vært på visning hos deg. Han har sett hvordan det står til, og likevel har han kjøpt og betalt deg og er klar til å flytte inn. Det er vel virkelig verd å ta med videre inn i julen og i livet ditt. Det er gaven fra Jesus – at han vil bo i hjertet ditt, i livet ditt. Da får du gaven som gir og gir. 


Bønn: Takk Jesus at du kom til jord. Takk for at du er her og at vi skal få være sammen med deg. Takk for håpet om evig liv. Amen.
Ære være Faderen og Sønnen og Den hellige Ånd som var og er og blir en sann Gud fra evighet til evighet. Amen.

La oss reise oss og bekjenne vår hellige tro.

Powered by Cornerstone